Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune pentru care pacienții se prezintă la stomatolog, fiind și cauza cea mai frecventă a pierderii dinților. În fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de către medicul stomatolog; atunci când prezența cariei este sesizată și de pacient (dureri la rece, dulce, cald), leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importanța controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde afecțiunea în stadiul incipient. Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul dinților este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai puțin costisitor și necesită mai puține ședințe.
Boala carioasa reprezinta o boala infectioasa, transmisibila, un proces distructiv si este provocata de bacterii din cavitatea bucala ( in special Strptococcul mutans si Lactobacili). Ea poate duce la pierderea integritatii coronare, putând afecta ulterior si organul pulpar. Transformarea leziunii carioase initiale, reversibila, necavitara intr-o leziune cavitara este determinata de dezechilibrul dintre procesele de demineralizare si remineralizare.
Caria dentara poate fi simpla atunci cand nu intereseaza pulpa dentara („ nervul dintelui”) sau complicata atunci cand procesul evolueaza afectand si pulpa dentara, ceea ce duce la necesitataea indepartarii acesteia si instaurarii tratamentului endodontic (scoaterea nervului).
Prin tratamentul cariei se urmaresc urmatoarele obiective:
Cu siguranta caria dentara netratat va evolua in timp pana la pierderea dintelui afectat.
Semnele clinice ale cariei dentare:
Cariile sunt provocate in principal de 3 Factori:
Concluzie: