Profilaxia

Profilaxia dentară constă în prevenirea apariției problemelor dentare și parodontale, fiind cel mai simplu și neinvaziv tratament utilizat în acest sens. Formarea cariilor dentare și a bolii parodontale poate avea la baza mai multe tipuri de factori:

  • Factori de natură infecțioasă, adică microbii și bacteriile din placa dentară;
  • Factori de natură alimentară, adică zaharurile din alimentele consumate, acestea fiind o bună sursă de hrană pentru bacterii;
  • Factori ce țin de „teren”, adică starea țesuturilor dento-parodontale ale pacientului. Cu cât calitatea smalțului și a dentinei este mai crescută, cu cât scade probabilitatea apariției cariilor dentare.

 

Cele mai întâlnite intervenții ce țin de profilaxie sunt următoarele:

  • Igiena orală – făcută continuu și în mod corect, aceasta îndepărtează microbii și bacteriile.
  • Periajul profesional – reprezintă un tip de periaj realizat doar în cabinetul stomatologic, cu ajutorul instrumentelor mecanice, ce îndepărtează placa bacteriană dentară.
  • Detartrajul cu ultra sunete – constă în manopera de  îndepărtare a tartrului dentar. Se efectuează în cabinetul stomatologic și nu este dureros, fiind realizat cu ajutorul unor instrumente speciale, bazate pe ultrasunete. Este recomandat ca frecvența acestuia sa fie de 2 ori pe an.
  • Air-flow-ul – este o procedură profesională de igienizare a dinților, ce îndepărtează placa bacteriană și petele de nicotină, cafea și alte alimente colorate. Totodată, acesta oferă și un masaj gingival eficient, ce stimulează circulația sangvină locală, fiind recomandat în asociere cu detartrajul ultrasonic și periajul profesional sau ca procedură individuală, repetată o dată la 3 luni.
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor – reprezintă o metodă eficientă de prevenire a cariilor, prin preîntâmpinarea stagnării microbilor în șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor.
  • Fluorizarea – are un rol important în prevenirea formării cariilor, intervenind chiar și în cazul cariilor în fază incipientă. Fluorizarea este recomandată tuturor copiilor, în cazul celor sub 4 ani aplicându-se lacurile cu fluor, iar pentru cei peste 4 ani, gelurile cu fluor. De asemenea, fluorizarea se recomandă adolescenților și adulților pentru prevenirea cariilor, persoanelor ce apelează la tratamente de albire, înainte și după acestea, purtătorilor de aparate ortodontice, dar și în anumite boli ce determină scăderea fluxului salivar.