Parodontologie

Ce este parodontologia?

Specialitate a stomatologiei ce se ocupă cu studiul întregului sistem ce menține dinții în oasele maxilare, întregul sistem purtând numele de parodonțiu sau spațiu periodontal.

Ce este boala parodontală?

Cunoscută și sub numele de „paradontoză”, boala parodontolă constă în apariția inflamației la nivelul gingiilor și osului ce susține dinții.

În stadiul incipient, aceasta poate apărea sub forma inflamării și înroșirii gingiei, a respirației urât mirositoare persistente, a sângerărilor frecvente la periaj, dar și a sensibilității crescute a dinților. În cazul în care toate acestea nu sunt ținute sub control prin proceduri stomatologice însoțite de o igienă zilnică adecvată, boala continuă să avanseze către os, putând provoca pierderea definitivă a dinților.

Paradontoza poate apărea încă din copilărie, însă se manifestă cel mai frecvent la adulți. Întrucât este o boală cronică ce evoluează lent, fără dureri alarmante, cei mai mulți pacienți acuză primele semne în jurul vârstei de 40-45 de ani, când afecțiunea se află deja într-un stadiu avansat.

Principala cauză a bolii parodontale este reprezentă de activitatea agresivă a bacteriilor din placă și tartru, dar poate fi cauzată și de factori genetici, stres și fumat. De altfel, fumatul este cel mai favorizant și agravant factor de îmbolnăvire.

Prevenire și tratament

Pentru a preveni apariția paradontozei este necesară o igienizare riguroasă zilnică a cavității bucale, prin efectuarea un periaj corect și folosirea aței dentare, a periuțelor interdentare, a dușului bucal și a apei de gură. Totodată, controalele stomatologice periodice și efectuarea igienizărilor profesionale în cabinet, în mod regulat, joacă un rol foarte important în prevenirea bolii parodontale.

Prin intermediul unor controale regulate, a detartrajelor, periajelor dentare profesionale și a air-flow-ului, sănătatea gingiei este asigurată, aceasta menținându-și un aspect ferm, o culoare roz deschis și nu dezvoltă inflamații și sângerări. În același timp, osul ce susține dinții și ligamentele parodontale rămân și ele într-o condiție bună, păstrându-și integritatea și oferind dinților un suport stabil.

În cazul în care aceste procedee nu sunt respectate, iar paradontoza își face apariția și ajunge într-o stare avansată, se impun o serie de măsuri mult mai complexe și diversificate, în funcție de nevoile și starea pacientului.