Endodontie

Endodontia este o specialitate stomatologica ce are in vedere prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare - tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale. Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in care pulpa se inflameaza sau moare. Daca nu este tratata, infectia se raspandeste la os si tesuturile inconjuratoare.

Care sunt simptomele afectarii pulpare ?

- durerea la presiune, in timpul masticatiei
- sensibilitatea crescuta a dintelui la rece si cald
- edem facial, abces
- drenaj la nivel gingival in dreptul dintelui 
- mobiliatea dentara
- modificarea de culoare a dintelui
- uneori dintele poate fi chiar asimptomatic insa poate determini afectiuni grave precum Sinuzita maxilara de origine odontogena.

Endodontia face parte din ramurile deosebit de complicate ale stomatologiei si presupune o calificare excelenta a medicului. Tratamentele individualizate insotite de aplicarea noilor tehnologii din domeniu si folosirea noilor materiale biocompatibile reprezinta rezolvarea optima a problemei, garantand astefel o rata crescuta de succese terapeutice.De aceea, folosim, conform standardelor internationale :

- diga dentara, necesara izolarii corecte a dintelui, pentru a preveni suprainfectarea sistemului radicular cu saliva
- micromotor endodontic VDW (Germania) care permite prepararea rotativa, rapida, corecta si precisa a canalelor radiculare
- apex locator - pentru masurarea de precizie a lungimii canalelor radiculare 

Un tratament de canal corect efectuat poate prelungi viata dintelui respectiv pe arcada evitand extragerea acestuia